Niet alleen in Nederland is het nauwelijks winter geweest, ook in de Amerikaanse staat New York was de winter uitzonderlijk zacht. Makers van esdoornsiroop maken zich daarom op voor recordomzetten.
Dat meldt de New York Times. De siroop wordt in restaurants gebruikt op bijvoorbeeld pannenkoeken, maar er worden ook cocktails mee gemaakt.
De basis van de siroop is het sap van de esdoorn, en normaal kan dat pas in het voorjaar worden gewonnen. Maar dit jaar zijn de siroopmakers al in januari het bos in getrokken – sommigen zelfs al in december.
Vacuümpomp op de boom
De esdoorn slaat in de winter een voorraadje suiker op in de wortels. Als de temperaturen beginnen te stijgen, stroomt het suikerrijke sap richting de takken. Vroeger werd het sap gewonnen door een tap te maken op de houtvaten, en daar een emmer onder te hangen. Het sap stroomde dan vanzelf in de emmer. Tegenwoordig doen vacuümpompen het werk, dat gaat veel sneller.
Als het sap eenmaal is gewonnen, wordt dat boven een vuur flink opgestookt. Wat er over blijft is esdoornsiroop.
In de regio rond New York zijn het vaak kleine bedrijfjes die de sap maken, aangetrokken door de hoge prijzen. Vaak zijn ze begonnen als hobbyisten: bijvoorbeeld stadsbewoners die voor het eerst een lapje grond hebben, met daarop wat esdoorns.
Het moet niet té warm worden
De verkopen lopen goed: lokaal voedsel is populair, en veel restaurants in de omgeving nemen de siroop graag af. Daar komt bovenop dat ook voor kleine bedrijven het via internet makkelijk is om wereldwijd bestellingen af te nemen.
Het seizoen is dus erg vroeg begonnen, en kan in theorie tot mei duren. Maar het kan ook zomaar over zijn. De sappen komen namelijk omhoog als het warmer wordt, maar zodra de boom begint te bloeien verdwijnt het aroma uit het sap. Zodra het 's nachts ook warmer begint te worden, is het seizoen afgelopen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl